Šampioni čistih voda | WWF

Šampioni čistih vodaPosted on 05 May 2017
WWF i Svetska veslačka federacija (FISA) zajedno za obezbeđivanje čiste vode za prirodu i ljude
© FISA / Igor Meijer
U Beogradu 5. maja nije samo počelo Svetsko prvenstvo u veslanju nego je i obeležena 7. godišnjica partnerstva između WWF i Svetske veslačke federacije (FISA).
 
Dok se preko 300 veslača iz 26 zemalja takmičilo, FISA i WWF najavili su novu fazu svoje zajedničke kampanje za podizanje svesti o urgentnoj potrebi da se obezbedi dovoljno čiste vode za ljude i prirodu.

“Kao što veslači jedino mogu da pobede ako veslaju zajedno, tako su i FISA i WWF postigli mnogo više kroz ovo partnerstvo, nego što bi postigli da su samostalno radili,” izjavio je Stjuart Ort, voditelj programa WWF-a za vode.
 
“Uz sećanja na sjajne trke, milioni ljubitelja veslanja sada mnogo bolje razumeju šta najviše ugrožava svetske zalihe čistih voda i kako možemo da ih sačuvamo,” dodao je Ort.
 
Od 2011. godine  kada je strateško partnerstvo između najstarije svetske sportske federacije (FISA) i jedne od najvećih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode (WWF) započeto, usmereno je na očuvanje čiste vode i prioritet je za obe organizacije.
 
“Čista voda je za sve nas jedan od ključnih ciljeva održivog razvoja i FISA je posvećena da radeći sa svim nacijama federacije i svim svetskim veslačima doprinese ovom cilju,” rekao je Žan Kristof Roland, predsednik FISA koju čine članovi veslačkih saveza 151 zemlje.
 
“Veslači podržavaju kampanju, jer ne žele da treninraju i takmiče se u prljavim vodama, svesni da je zagađenje vodnih resursa pitanje života i smrti, želeći da pomognu i daju svoj doprinos”, dodao je Roland.
 
U okviru programa “Partneri za čiste vode”  planiran je razvoj jedinstvenog veslačkog centra Kafue River & Rowing Centre (KRRC) u Zambiji. Kao prioritet i za FISA i WWF, ovaj centar će obezbediti mogućnost za istraživanja na temu upravljanja vodama, obezbediće obuke i obrazovanje studentima i lokalnim zajednicama, koji će moći da nauče o rekama, korišćenju vode i pomognu razvoju veslačkog sporta.

“Ovaj centar predstavlja značajnu saradnju za poboljšanje strategija upravljanja vodama širom sveta, a imaće vrlo konkretan uticaj na živote ljudi u Kafue regionu,” rekao je Kim Brenan, nekadašnji svetski i olimpijski šampion iz Australije.
 
Posle posete Zambiji, Brenan je rekao “Najvažnije što sam naučio da je za pitanje čiste vode neophodno da naučimo ljude kako da je očuvaju. Veslanje se odlično uklapa u partnerstvo-uči te radosti, timskom radu i ponosu na vodi.”
WWF i Svetska veslačka federacija (FISA) zajedno za obezbeđivanje čiste vode za prirodu i ljude
© FISA / Igor Meijer Enlarge
Veslači takmičari
© FISA / Igor Meijer Enlarge
Osmerac
© FISA / Igor Meijer Enlarge
Kim Brennan, bivša šampionka u veslanju iz Australije
© FISA / Igor Meijer Enlarge