Uspešno realizovana obuka za interpretatore živog sveta | WWF

Uspešno realizovana obuka za interpretatore živog sveta

Posted on 15 May 2017
Učesnici obuke za interpretatore živog sveta
© Petra Drašković Pelc
Kako i kada posetiocima Nacionalnog parka Tara priuštiti nezaboravan doživljaj praćenja tragova medveda i drugih životinja, jutarnjih i noćnih zvukova u šumi, čari prirode tokom izlaska i zalaska sunca? Odgovore na ova pitanja, kao i mnoge druge detalje važne za interpretaciju prirode, vodiči kroz prirodu iz NP Tara i NP Biogradska gora (Crna gora) naučili su od 9.-11. maja na Mitrovcu na Tari pohađajući obuku za interpretatore živog sveta, sa posebnim naglaskom na mrkog medveda, zaštićenu i najveću vrstu predatora u regionu.

Obuku su organizovali WWF - Svetska organizacija za prirodu i Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara i Biogradska gora u okviru WWF-ovog četvorogodišnjeg programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ i pilot projekta „Posmatranje medveda u NP Tara i NP Biogradska gora“ kog finansira Švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.

Zajednički trening pomogao je i da se povežu zaposleni u nacionalnim parkovima sa predstavnicima lokalne zajednice koji su zainteresovani da se uključe u proces kreiranja jedinstvenog atraktivnog turističkog proizvoda – posmatranje mrkog medveda.

Učesnici su se tokom radionice upoznali sa metodama pripreme i izvođenja interpretacije prirode različitim grupama posetilaca kao i standardima za usluge i objekte interpretacije mrkog medveda i živog sveta. Predstavljene su im tehnike komunikacije sa posetiocima, fotografisanja prirode i učestvovali su u mnogim praktičnim vežbama na terenu koje su uključivale specifičnosti dnevne, večernje i jutarnje interpretacije prirode. Naučili su kako da svoje znanje o biologiji i ekologiji divljih životinja pretoče u zanimljive priče o šumskim stanovnicima za turiste, kao i šta je sve potrebno da bi se za posetioce nacionalnih parkova isplanirao jedinstven doživljaj. Nakon upoznavanja sa specifičnostima specijalnih objekata iz kojih turisti mogu da posmatraju medveda, organizovana je poseta nedavno opremljenoj osmatračnici u Nacionalnom parku Tara, iz koje će budući turisti moći da posmatraju medvede i druge divlje životinje.

Program obuke su vodili Petra Drašković Pelc i Marko Slapnik, stručnjaci za interpretaciju prirodne baštine iz Slovenije, koji su naglasili da interpretacija prirode kao način komunikacije posetiocima otkriva mnoga značenja prirodne i kulturne baštine zaštićenih područja, pomaže nam da razumemo i cenimo svet oko sebe, i umesto da samo pruži informacije, usmerava nas da angažujemo posetioce da se vežu za prirodu i da je štite.

Turistički proizvod koji se bazira na posmatranju i interpretaciji medveda svakako uključuje i prateće doživljaje: prirodne i kulturne atrakcije, šumski ambijent, druženje sa domaćim stanovništvom, gastronomiju i različite propratne aktivnosti u prirodi, poput planinarenja, splavarenja, vožnje biciklom. Turističke aktivnosti u prirodi su opravdane samo ukoliko se njihovim izvođenjem ne ugrožava priroda, pa turisti u isto vreme moraju i da se obrazuju o odgovornom ponašanju i opasnostima koje proističu iz čovekove potrebe da pripitomi divlje životinje.

Pilot projekat „Posmatranje medveda u NP Tara i NP Biogradska gora“ deo je šire inicijative praćenja populacije medveda i uspostavljanja ekoloških koridora u regionu. Projektom  se promoviše suživot sa medvedom kao preduslov za zaštitu prirode, ali i potencijal za sve koji žele da na odgovoran način promovišu prisustvo mrkog medveda u zajednici, uključivanjem u turističku ponudu.

Tako je 12. maja započeto i prvo prikupljanje uzoraka dlaka mrkog medveda u NP Tara uz obuku zaposlenih iz NP Tara i predstavnika lovačkog udruženja Soko iz Bajine Bašte. DNK analiza prikupljenih uzoraka će dati odgovor koliko zaista ima medveda u NP Tara, a ti podaci će pomoći upravljaču zaštićenog područja da na njabolji mogući našin zaštiti ovu jedinstvenu divlju životinju.

Učesnici obuke za interpretatore živog sveta
© Petra Drašković Pelc Enlarge
Pričanje priča kao najbolji alat interpretacije živog sveta
© Marko Slapnik Enlarge