Sačuvajmo jesetre – blago reke Dunav | WWF

Posted on 29 June 2017
Proslava Dana Dunava u OŠ "Pavle Ilić Veljiko" u Prahovu
© WWF
Prahovo, 29. jun 2017. godine – Jesetre spadaju u najugroženije vrste riba na svetu, sa svega nekoliko preostalih prirodnih staništa koja im pružaju odgovarajuće uslove za opstanak. U Evropskoj uniji, jedini region gde se i dalje nalazi održiva prirodna populacije jesetri nalazi se nizvodno od hidroelektrane “Đerdap 2” i u severo-zapadnom delu Crnog mora.

„Razlozi za smanjenje populacija jesetri su složeni, ali su najvažniji – izgradnja brana i presecanje migratornog puta, ilegalni ribolov, trgovina mesom i kavijarom – vezani sa nedostatak informacija i svesti o ugroženosti ove grupe riba. Dunav je jedno od poslednjih utočišta ovih riba u čitavom svetu i jesetre su prioritet rada WWF-a.“ – izjavila je Vesna Maksimović, koordinatorka WWF projekta.

Sedam organizacija iz šest zemalja udružilo se u projektu “Život za dunavske jesetre” kako bi bolje zaštitile ovu grupu riba. U okviru projekta će biti uspostavljena saradnja sa ribarima i lokalnim zajednicama, institucijama odgovornim za sprovođenje zakona, te učesnicima u lancu trgovine kavijarom i mesom jesetri.

WWF u okviru proslave Dana Dunava, u Prahovu 29. juna od 17:00h u OŠ “Pavle Ilić Veljko”, učenicima i svim zainteresovanima predstavlja projekat „Život za dunavske jesetre“ i prikazuje filmove “Spasavanje gospodara Dunava” i “Tajanstveni džinovi Dunava”. Najmlađi posetioci imaju priliku da zajedno igraju igricu “Spasi jesetru” i da na zanimljiv način uče o ovim izuzetnim ribama, značaju reka i mogućnostima da ih sačuvamo.

Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR - International Commission for the Protection of the Danube River) pokrenula je Dan Dunava koji se od 2004. godine, svakog 29. juna, proslavlja u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

Više informacija o projektu “Život za dunavske jesetre”: http://danube-sturgeons.org/;  http://www.wwf.rs/wwf_u_srbiji/zivot_za_dunavske_jesetre/
Liflet projekta: http://bit.ly/2s1aP7R

Za dodatne informacije: Vesna Maksimović, koordinatorka projekta u Srbiji, 011/3033-753, 069/1030-260, vmaksimovic@wwfadria.org
Proslava Dana Dunava u OŠ "Pavle Ilić Veljiko" u Prahovu
Kroz igricu "Spasi jesetru" najmlađi su "migrirali" uzvodno uz Dunav
Igrica "Spasi jesetru"
© WWF Enlarge
Predstavljanje projekta "Život za dunavske jesetre"
© WWF Enlarge
Prikazivanje filma "Misteriozni džinovi Dunava"
© WWF Enlarge
Until the 19th century, giant Beluga sturgeons migrated from the Black Sea up the Danube as far as Germany and were important mainstays for many fishing communities.
Do 19.veka, jesetre su migrirale Dunavom od Crnog mora čak do Nemačke i obezbeđivale izvor prihoda za brojne ribarske zajednice. Ovi drevni vodeni džinovi suočeni su sa brojnim pretnjama po njihov opstanak. Iako opstaju na Zemlji milionima godina, jesetre su danas ugrožene prekomernim ribolovom i promenama njihovog prirodnog staništa. Prema IUCN Crvenoj listi, jesetre su „više krajnje ugrožene od bilo koje druge grupe vrsta“.