Turizam zasnovan na posmatranju divljih životinja – veliki potencijal za Nacionalni park Tara | WWF

Posted on 28 November 2017
Džek Delf i Vesna Maksimović (WWF)
© WWF/V.Maksimović
Bajina Bašta, 28. novembar 2017. godine – Svetska organizacija za prirodu (WWF) u saradnji sa JP „Nacionalni park Tara“ organizovala je u Bajinoj Bašti radionicu pod nazivom „Turizam zasnovan na posmatranju divljih životinja – razumevanje tržišta i prilika za razvoj“ u okviru projekta „Posmatranje medveda u Nacionalnom parku Tara“.

Pored zaposlenih u JP „NP Tara“, radionici su prisustvovali i predstavnici Turističke Organizacije Srbije, turističkih i razvojnih agencija iz Bajine Bašte i regiona, kao i predstavnici lokalne zajednice koji predstavljaju ključne saradnike WWF-a u razvoju turizma zasnovanog na posmatranju divljih životinja (wildlife turizam) ali sa niskim uticajem na prirodu („high value – low impact“ turizam).

Predavač na radionici bio je Džek Delf, konsultant iz Velike Britanije sa višegodišnjim iskustvom u kreiranju jedinstvenih turističkih ponuda u zaštićenim područjima. Učesnici su se upoznali sa načinima kreiranja aranžmana zasnovanih na principima održivog turizma, dostizanja međunarodnog turističkog tržišta i upravljanja budućim rastom turizma.

Takođe, dat je osvrt na postojeće turističke ponude posmatranja mrkog medveda u Evropi, i potencijal Nacionalnog parka Tara za ovakav vid turizma. Kako Delf ističe, u slučaju održivog turizma lokalnim zajednicama ostaje oko 60% novca koji potroše turisti, dok u slučajevima masovnog turizma taj procenat iznosi svega oko 10%.

„Turisti žele da plate za jedinstveno iskustvo, žele da se povežu sa lokalnom zajednicom u koju dolaze, ali isto tako žele da znaju da novac koji troše doprinosi razvoju mesta u koje dolaze. Zbog toga se u mnogim turističkim ponudima navodi procenat od ukupne cene aranžmana koji će biti uložen u zaštitu prirode. Ovi turisti žele da jedu lokalne specijalitete i odsedaju u malim, privatnim smeštajima, a ne velikim hotelskim lancima. Zbog toga je visoko kvalitetan turizam održiviji“.

Delf, koji je pomogao razvijanje visoko kvalitetnog turizma u Čileu, Gruziji, Švedskoj, Jordanu, Norveškoj, ali i u Makedoniji i Crnoj Gori, kaže da turisti žele da posete područje u kojem mogu da vide retke i jedinstvene divlje životinje, imaju mogućnost da budu u njihovoj blizini i čuju interesantne informacije o njima.

Kako on navodi, najveći broj turista zainteresovanih za ovu vrstu putovanja dolazi iz Velike Britanije, Nemačke i Holandije. U proseku imaju oko 50 godina i boljeg su materijalnog stanja. Njihovo putovanje ne traje duže od sedam dana, ali su spremni da potroše više stotina dolara dnevno. Putuju u malim grupama i veoma su ekološki osvešćeni.

„Srbija je jedna od retkih država u Evropi koja je stanište mrkih medveda, vukova, risova, ali i retkih ptica grabljivica. Planinarenje, biciklizam i pešačenje i dalje su najtraženije aktivnosti u Evropi, a sve to može da im se ponudi na Tari, uz pregršt drugih jedinstvenih i izazovnih aktivnosti koje ćemo osmisliti zajedno sa lokalnom zajednicom i upravljačem zaštićenog područja“, navodi Delf.

Da broj stranih turista željnih boravka u zaštićenom području raste iz godine u godine potvrđuje i Nenad Lečić iz Planinarskog kluba Tara. Smatra da turistička ponuda zasnovana na posmatranju medveda u Nacionalnom parku Tara na pravi način koristi potencijale ovog zaštićenog područja i Opštine Bajina Bašta, a pritom se vodi računa o zaštiti prirode. Lečić smatra da se u okviru takvog turističkog aranžmana gostima mogu ponuditi i druge aktivnosti specifične za ovaj predeo koje će im dati jedinstveno iskustvo boravka na obroncima planine Tare.

„Predložili smo pravljenje drvenih splavova kojim bi se turisti spuštali niz Drinu kao i pravljenje rakije na tradicionalan način u seoskim domaćinstvima koja bi se pakovala u posebna personalizovana pakovanja koje bi turisti sami napravili. Istakli smo i da je neophodna popravka planinskih staza, a turisti bi mogli da budu uključeni u rad na terenu. Recimo staza od Manastira Rača do izvora Lađevac je oštećenna posle klizišta, a predstavlja i kulturno-istorijsko nasleđe koje treba očuvati“.

WWF, upravljač zaštićenog područja i predstavnici lokalne zajednice u narednom periodu će razvijati kreativne i izazovne ideje za turiste koje će pratiti posmatranje medveda u NP Tara, izradu biznis planova za sve učesnike aranžmana, i promociju buduće turističke ponude.

Radionica “Turizam zasnovan na posmatranju divljih životinja –  razumevanje tržišta i prilika za razvoj“ održana je u okviru WWF-ovog regionalnog programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ koji je započet u oktobru 2015. godine i trajaće do oktobra 2019. godine, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija – Sida.

Džek Delf i Vesna Maksimović (WWF)
© WWF/V.Maksimović Enlarge
Učesnici radionice „Turizam zasnovan na posmatranju divljih životinja – razumevanje tržišta i prilika za razvoj“
Nedeljko Stamenić, turistički vodič u agenciji TaraTurs