ŽIVOT za dunavske jesetre | WWF

© naturepl.com  / Frei / ARCO / WWF

Nova nada za opstanak

WWF pokenuo regionalni projekat „Život za dunavske jesetre“

Jesetre su najugroženije vrste riba na svetu, sa veoma malim brojem prirodnih staništa koje bi mogle nazvati domom. Kako bi obezbedili opstanak ovih dragocenih riba u donjem toku Dunava i severo-zapadnom delu Crnog mora, WWF je pokrenuo novi projekat koji finansijski podržava LIFE, fond Evropske unije za zaštitu životne sredine.

Projektno područje obuhvata jedine preostale lokalitete u Evropi na kojima se populacije dunavskih jesetri još uvek održavaju i razmnožavaju na prirodan način. Pored glavnih područja u Rumuniji i Bugarskoj, ono obuhvata i Srbiju, sa značajnim prostorom nizvodno od hidroelektrane Đerdap, ali i Ukrajinu, uključujući severni deo delte Dunava, istorijski veoma značajne reke za mrest i skloništa na obalama Crnog mora gde jestre prezimljavaju. U ove četiri države žive jesetre istog porekla.

Jednu od najvećih direktnih pretnji dunavskim jesetrama predstavlja prekomerna eksploatacija. Nasuprot striktnim zakonskim regulativama, u svim državama donjeg toka Dunava i Crnog mora, zbog ilegalnog hvatanja i trgovine kavijarom i mesom, divljim jesetrama još uvek preti istrebljenje iako su poslednje preživele jedinke ovih drevnih i legendarnih vrsta riba.

U naredne četiri godine, veliki projektni tim sastavljen od sedam partnera iz šest država biće posvećen boljoj zaštiti jesetri. Zajedno sa ribarskim udruženjima, tražiće se i razvijati alternativni izvori prihoda za lokalne zajednice kako bi se smanjila zavisnost od, ranije prestižne, ali sada ilegalne aktivnosti.

Institucije nadležne za sprovođenje zakona biće podržane u unapređivanju njihove borbe protiv krivolova, krijumčarenja i ilegalne trgovine. Takođe, tržište kavijara i mesa jesetri će biti pažljivo praćeno uz širenje informacija o neophodnim zakonskim uslovima trgovine ovim vrstama.

Zahvaljujući svemu navedenom biće napravljen veliki korak prema oporavku i održivom opstanku dunavskih jesetri.

Više vesti i informacija o aktivnostima projekta će uskoro biti dostupne, pratite nas!

© WWF
LIFE Sturgeon logo RS
© WWF
„Život za dunavske jesetre“ se realizuje u okviru partnerstva između kancelarija WWF-a u Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i Ukraijni, zajedno sa upravljačem Rezervata biosfere Delta Dunava i Institutom za zoološka istraživanja (IZW Leibnitz). Projekat je počeo u oktobru 2016. godine i sprovodi se do kraja 2020. godine. Ukupni budžet je 1,851,678 eura, od čega je 60% doprinos iz fondova Evropske Unije.