WWF – Svetski fond za prirodu na proslavi Dana Dunava 2013 | WWF

WWF – Svetski fond za prirodu na proslavi Dana Dunava 2013Posted on 30 June 2013
WWF na centralnoj proslavi Dana Dunava na Zemunskom keju u Beogradu
© WWF
Beograd 30.06.2013 – Kampanja Dan Dunava, koja se u 14 zemalja dunavskog sliva organizuje sa ciljem podizanja svesti i dodatne edukacije građana o značaju očuvanja reka i racionalnoj upotrebi vodenih resursa, u subotu 29. juna 2013. godine, obeležena je u Srbiji po deseti put, a WWF-Svetski fond za prirodu je i ove godine učestvovao u proslavama u Beogradu i Bačkom Monoštoru. Organizatori kampanje Dan Dunava u Srbiji bili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede–Republička direkcija za vode i Coca-Cola Sistem.

Na centralnoj proslavi Dana Dunava na Zemunskom keju u Beogradu, WWF je pripremio edukativni program za decu koji je uključio kviz znanja za učenike osnovnih škola sa područja Beograda, sa fokusom na Dunav, jesetre i zaštićena područja duž toka reke Dunav, kao i “Eksperimentarijum“ – izvođenje niza zanimljivih eksperimenata sa vodom koji objašnjavaju osobine vode i njen značaj za život. Pobednik kviza je bio tim „Vidra“ koji su činili učenici OŠ „Kosta Abrašević“ iz Resnika, drugo mesto zauzeo je tim „Beli lokvanj“ u čiji sastav su ušli učenici iz OŠ „Vojvoda Mišić“ i OŠ „Stefan Nemanja“ sa Savskog Venca, a treće mesto je pripalo timu „Mali vranac“ učenika OŠ „Filip Kljaić Fića“ sa Banovog Brda.

U Bačkom Monoštoru, u okviru šestog ekološko-muzičkog festivala „Regeneracija Dunava" čiji je cilj promocija Dunava i podunavlja kao jedinstvenog prirodnog bogatstva koje čini okosnicu načina života ljudi na našem podneblju, WWF je otvorio izložbu fotografija „Vodeni lavirint“ autora Silarda Kovača u cilju promovisanja značaja vlažnih staništa duž Dunava i budućeg UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere “Mura-Drava-Dunav”, prvog UNESCO rezervata biosfere kojie se prostire na teritoriji 5 zemalja - Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Austrije. Učenisi osnovne škole iz Bačkog Monoštora i Bezdana takođe su imali priliku da učestvuju u “Eksperimantarijumu” i izvedu zanimljive oglede.

Posetioci štandova WWF-a u oba grada su imali priliku da nauče zanimljive činjenice o Dunavu i dunavskim jesetrama – krajnje ugroženoj grupi riba koja je pred nestankom iz sliva Dunava usled brojnjih pretnji kao što su prekomerni ribolov i trgovina kavijarom, prekid migratornih puteva, gubitak staništa i zagađenje vode. Takođe, svi zainteresovani posetioci su mogli da se informišu o aktivnostima i projektima WWF-a na zaštiti i očuvanju sliva Dunava kroz projekte u Srbiji, reše kviz o vodenom otisku i dobiju informacije o racionalnom korišćenju resursa, pre svega vode i energije.
WWF na centralnoj proslavi Dana Dunava na Zemunskom keju u Beogradu
© WWF Enlarge
Kviz za učenike osnovnih škola iz Beograda
© WWF Enlarge
Kviz za učenike osnovnih škola iz Beograda
© WWF Enlarge
Eksperimentarijum
© WWF Enlarge
Eksperimentarijum
© WWF Enlarge
Volonteri
© WWF Enlarge