Međunarodni dan biodiverziteta | WWF

Međunarodni dan biodiverzitetaPosted on 22 May 2014
WWF kampanja o ugrozenim vrstama - #LastSelfie
© WWF

Više od 30% vrsta na svetu ugroženo!

Beograd, 22. maj 2014 – Biodiverzitet je temelj života na planeti i ima direktan uticaj na život svih ljudi. Ipak, svet je u poslednjih nekoliko decenija počeo da gubi vrste i staništa rastućom i zabrinjavajućom brzinom, u prvom redu zbog ljudskih aktivnosti.

Biodiverzitet koji danas poznajemo je plod milijardi godina evolucije, oblikovan prirodnim procesima, ali i uticajem čoveka što nas čini sastavnim delom jednog sistema od koga u potpunosti zavisimo. Prema podacima IUCN Crvene liste ugroženih vrsta, više od 30% procenjenih vrsta su pod pretnjom izumiranja, a proces izumiranja vrsta na planeti danas je 1,000 do 10,000 brži nego što bi to bilo u prirodnim uslovima.

Broj vrsta biljaka i životinja, kao i ekosistema, se sve više smanjuje, a naša planeta postaje sve siromašnija prirodnim resursima: četvrtina sisara u svetu je globalno ugrožena; svaki četvrti sisar, svaki treći vodozemac i svaka osma ptica je pred nestajanjem. Ovi podaci su alarmantno upozorenje da se preduzmu ozbiljni koraci kako bi se ovakav trend zaustavio i kako bi se smanjio gubitak biodiverziteta – mreže života na Zemlji od koje svi zavisimo.

„Očuvanje biodiverziteta treba da bude prioritet svake države. Biodiverzitet i zdravi ekosistemi podupiru ljudsko blagostanje i privredu pružajući im niz ekosistemskih "usluga", kao što su čist vazduh i voda, hrana, zaštita od prirodnih nepogoda”, izjavila je Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji.

Iako obuhvata svega 1.9% teritorije Evrope, Srbija poseduje izuzetno bogat biodiverzitet. Čak 43% vrsta koje nastanjuju Evropu, nalazi se i u Srbiji. Ovako visok stepen biološke raznovrsnosti je činjenica za ponos, ali i veliku odgovornost nadležnih kako bi se ona očuvala.
Pored toga, Srbija poseduje i brojne endimične vrste, među kojima je najpoznatija Pančićeva omorika i na nama je odgovornost za očuvanje ovih jedinstvenih vrsta.

Zaštita retkih i ugroženih vrsta, kao i njihovih staništa osnova je za zaustavljanje stope opadanja biološke raznovrsnosti u svetu. U Srbiji, zaštita i očuvanje biodiverziteta se pored primene nacionalnog zakonodavstva, obezbeđuje i primenom nekoliko potpisanih međunarodnih konvencija.

Srbija je i jedna od potpisnica Međunarodne konvencije o biološkoj raznolikosti po kojoj se obavezala da će do 2020. godine povećati ukupnu površinu teritorije pod zaštitom na 10%.

“Trenutno je u Srbiji zaštićeno samo 6% teritorije, što je znatno ispod proseka. Ne samo da je potrebno povećati broj i površinu zaštićenih područja, nego je i neophodno unaprediti stanje u već zaštićenim područjima”, dodala je Dimović.

Međunarodni dan biodiverziteta koji se obeležava širom sveta 22. maja ustanovile su Ujedinjenje nacije 1992. godine u Rio de Žaneiru kao dan kada se najšira svetska javnost podseća na ugroženost živog sveta na planeti i značaj njenog očuvanja.
WWF kampanja o ugrozenim vrstama - #LastSelfie
© WWF Enlarge
WWF kampanja o ugrozenim vrstama - #LastSelfie
© WWF Enlarge
WWF kampanja o ugrozenim vrstama - #LastSelfie
© WWF Enlarge
WWF kampanja o ugrozenim vrstama - #LastSelfie
© WWF Enlarge