Akcija „Sat za našu planetu“ obeležena širom Srbije | WWF

Akcija „Sat za našu planetu“ obeležena širom SrbijePosted on 31 March 2019
Earth Hour u Beogradu.
© WWF Adria
Beograd 30. mart 2019. godine -  Najveća svetska ekološka akcija „Sat za našu planetu“ obeležena je jedanaesti put u Srbiji, uz učešće velikog broja gradova, opština, organizacija, ustanova, škola i vrtića. Isključivanjem svetla na sat vremena, od 20:30 do 21:30, učesnici su dali doprinos informisanju javnosti o klimatskim promenama, ali i načinima ublažavanja njihovih posledica.
 
Centralna manifestacija u našoj zemlji održana je u Beogradu, u Impact Hub-u, gde su učenici osnovne škole „Drinka Pavlović“ u ime svih ekomusketara uručili poruke ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu, tražeći da i naša država bude aktivan učesnik u rešavanju globalnih ekoloških problema i stvaranju održive budućnosti.
 
Plastika je jedan od najvećih zagađivača životne sredine i Srbija prati Evropu po pitanju rešavanja krize plastičnog otpada. Počeli smo sa naplaćivanjem plastičnih kesa i to je već dalo rezultata, jer je kupovina plastičnih kesa smanjenja za oko 60%. Uskoro počinjemo i sa aktivnostima za smanjenje upotrebe plastične ambalaže. Građani bi trebalo da znaju da je rat plastici objavljen“, istakao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.
 
WWF Adria je ove godine kroz “Sat za našu planetu” skrenula pažnju na problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine tone plastike završe u rekama, morima i okeanima. Pozivamo donosioce odluka širom sveta da podrže jačanje postojećih inicijativa za smanjenje plastičnog otpada, zabrane plastiku za jednokratnu upotrebu i unaprede nacionalne planove upravljanja otpadom.
 
Životinje i ljudi svake godine unesu u telo sve više plastike kroz hranu i vodu. Plastika utiče i na klimatske promene. Izveštaj WWF-a ‘Odgovornost kao rešenje za zagađenje plastikom’ pokazuje da će prema scenariju trenutnog poslovanja, ukupne emisije COu celokupnom životnom ciklusu plastike do 2030. godine porasti za 50%, prvenstveno zbog neadekvatnog odlaganja otpada i raširene prakse njegovog spaljivanja” izjavila je direktorka programa klimatskih promena u WWF Adria Duška Dimović.
 
Takođe, povodom “Sata za našu planet” WWF je u partnerstvu sa UN Konvencijom o biološkoj raznovrsnosti napravio platformu za nove ideje za očuvanje prirode - connect2earth.org.
 
Akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao Earth Hour, prvi put je održana u Sidneju 2007. godine, a danas se obeležava u više od 180 zemalja. Srbija u njoj učestvuje od 2009. godine.
 
Earth Hour u Beogradu.
© WWF Adria Enlarge
ministar zaštite životne Sredine Goran Trivan na obeležavanju "Sata za našu planetu" u Beogradu
© WWF Adria Enlarge
Duška Dimović iz WWF Adria i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan
© WWF Adria Enlarge