Australija i dalje gori. Požari nezamislivih razmera uništavaju zemlju. | WWF

Australija i dalje gori. Požari nezamislivih razmera uništavaju zemlju.Posted on 09 January 2020
Firefighters battle a bushfire at Colo Heights, New South Wales.
Firefighters battle a bushfire at Colo Heights, New South Wales.
© WWF-Australia / Rohan Kelly / Newspix
Do sada je izgorelo više od 10 miliona hektara zemlje. Najmanje 26 ljudi je umrlo, a preko 2000 domova je izgubljeno. U WWF-u smo ožalošćeni zbog gubitka života i domova, kao i zbog brojnih povreda i patnji izazvanih razornim požarima.

Procenjuje se da je od novembra do danas širom Australije stradalo više od milijardu životinja. To uključuje hiljade koala i drugih jedinstvenih vrsta poput kengura, ptice rugalice ili kakadua koji su spaljeni, a više je hiljada ranjenih i onih koji su ostali bez svojih staništa.

Direktor WWF Adrije Deni Porej poziva ljubitelje prirode u našem regionu da se udruže u pomoći Australiji: „I vi možete pomoći! U toku je najveća masovna mobilizacija ljudi, a kolege iz WWF Australije procenjuju da je dosad stradalo gotovo milijardu i 250 miliona životinja. Šume koje su izgorele oporavljaće se decenijama. U vreme kada je svako stablo ključno za borbu protiv klimatskih promena i oporavak bioraznovrsnosti koja je u stalnom dramatičnom padu, to sebi ne možemo priuštiti. Iako klimatske promene ne uzrokuju požare, sve češći intenzivni toplotni talasi i duži sušni periodi stvaraju idealne uslove za požare 'na steroidima' – oni su topliji i češći, te je njima puno teže upravljati“.

Katastrofalni požari uveliko pogoršavaju krizu izumiranja vrsta s kojom se već suočavamo. Zbog toga je WWF-Australija pozvala hitno osnivanje australijskog Fonda za divlje životinje i prirodu, u iznosu od 30 miliona AUD, koji je namenjen za:

• brigu o divljim životinjama - uključujući partnerstvo s drugim organizacijama za zaštitu divljih životinja, nacionalnim zajednicama i naučnicima radi brzog i efikasnog reagovanja i oporavka,
• obnovu staništa za ljude i prirodu - uključujući obnavljanje šuma i oštećenih staništa divljih životinja, zaustavljanje krčenja šuma,
• buduću pripremu Australije za katastrofe - uključujući pokretanje inovativnih rešenja za ublažavanje klimatskih promena, prilagođavanje vrsta i dugoročne napore u očuvanju divljine i zaštite prirode kako bi se osigurali australijski prirodni resursi za ljude i prirodu.

I vi možete pomoći WWF-Australiji da što pre dobije sredstva za zbrinjavanje povređenih divljih životinja: https://wwfau.org/bushfire.

Deni Porej zaključuje: „Požari u Australiji su vrlo važan poziv svima nama. Ukoliko želimo da se zaštitimo od ekstremnih vremenskih uslova koji postaju standard, nemamo više vremena za pregovaranje. Tražimo od vlada vrlo konkretne mere za prilagođavanje klimatskim promenama. Jer priroda ne pregovara, a posledice su smrtne kako za prirodu tako i za ljude“.
 
Firefighters battle a bushfire at Colo Heights, New South Wales.
Firefighters battle a bushfire at Colo Heights, New South Wales.
© WWF-Australia / Rohan Kelly / Newspix Enlarge