Crna Gora namjerava i dalje sponzorisati privatne interese na štetu građana | WWF

Crna Gora namjerava i dalje sponzorisati privatne interese na štetu građana

Posted on 04 June 2020
Bistrica River, Montenegro
© Milija Cabarkapa
Podgorica - Prošle sedmice Ministarstvo ekonomije izjasnilo se o komentarima na nacrt Zakona o izmjenama i dopunama zakona o energetici. Tokom javne rasprave koja je sprovedena u jeku pandemije, niz organizacija civilnog društva, pojedinaca, ali i državnih preduzeća, poslalo je komentare na nacrt zakona. Od zaključenja roka za dostavljanje komentara do službenog izjašnjenja Ministarstva nije se održala niti jedna sjednica radne grupe zadužene za ovaj zakon, čime je značajno narušena transparentnost i demokratičnost cijelog postupka.

Podsjećamo, krajem aprila nekoliko je nevladinih organizacija, uz podršku WWF Adrije, uputilo komentare na nacrt ovog zakona. Tom su prilikom podsjetili kako je kroz novo zakonsko rješenje potrebno jasno propisati da razvoj energetskih djelatnosti treba biti u svrhu zaštite javnog interesa. Uz to su posebno naglasili kako proizvodnja energije iz obnovljivih izvora ne smije ugrožavati održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Iako je cijeli proces pripreme nacrta novog zakona protekao bez direktne rasprave, izvjesno je kako će se on prihvatiti. Ministarstvo ekonomije još jednom je pokazalo kako ih stvarno učešće javnosti ne zanima, pa čak i kada su u pitanju teme koje se tiču svih građana Crne Gore, a koji bi u njima trebali učestvovati.

Stoga, u susret ovogodišnjem Svjetskom danu zaštite životne sredine, WWF Adria, Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu izražavaju duboko žaljenje cijelim postupkom. Razvoj privatnog sektora bitan je za budućnost cijele zemlje, pogotovo u periodu ekonomskog oporavka, ali on mora biti održiv, transparentan i jednako dostupan svima, bez narušavanja životne sredine i dobrobiti građana. Ovim nacrtom  zakona  vlasti još jednom potvrđuju kako će nastaviti pogodovati samo određe interesne grupe. Time se javno dobro i resursi koji su u vlasništu svih građana iskorištavaju u svrhu privatnih interesa uz velike gubitke po cijelo društvo.

Nacrt novog zakona goruće energetske probleme u Crnoj Gori ostavlja neriješenima. Izbjegavanjem trajnog ukidanja podsticaja za male hidroelektrane, novi zakonom nastavit će se sponzorisanje uništavanja rijeka i bogaćenje privatnih investitora.

“Ovaj će zakon, ako bude usvojen od Skupštine Crne Gore, doprinijeti usporavanju ekonomskog oporavka Crne Gore, a sve posljedice po prirodu možemo samo pretpostavljati. Umjesto izgradnje stabilnog i održivog energetskog sistema koji u obzir uzima dugoročni razvoj države te sve izazove sa kojima ćemo se susresti, a koji su posljedica klimatskih promjena, Ministarstvo ekonomije i cijela Vlada nastavljaju po starom. Nažalost, cijenu njihovog nemara platit će svi građani, ” poručili su u svom saopštenju WWF Adria, Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu.

Za više informacija:

Milija Čabarkapa, nacionalni koordinator za Crnu Goru u WWF Adriji, tel. +382 67 648 263; e-mail. mcabarkapa@wwfadria.org

Bistrica River, Montenegro