Aktuelno | WWF

Aktuelno rel=
Pogled na Semliki reku, jezero Edvard i Tshiabirimu planine.
© Brent Stirton / Reportage by Getty Images / WWF

POVUCI CRTU

Za kraj eksploatacije nafte iz najstarijeg Nacionalnog parka u Africi

Najstarijem nacionalnom park u Africi, NP Virunga, je potrebna tvoja pomoć! WWF je danas pokrenuo globalnu kampanju za zaštitu Nacionalnog parka Virunga od eksploatacije nafte. Organizacija poziva kompaniju Soco International PLC (Soco) da obustavi svoje planove za istraživanje nafte u Virungi i svim ostalim mestima Svetske prirodne baštine.

Potpisom peticije na wwf.panda.org možete pomoći spasu ovog nacionalnog parka.

Želimo da pokažemo kompaniji Soco da javnost neće tolerisati bilo kakve pretnje najvrednijem blagu na svetu. Možete nam pomoći potpisivanjem peticije i pokazati da povlačite crtu dosadašnjoj eksploataciji Nacionalnog parka Virunga.

Neka mesta su previše dragocena da bi se eksploatisala.


Nacionalni park Virunga

 
© Martin Harvey / WWF
Nacionalni park Virunga, koji se nalazi na istoku Demokratske Republike Kongo, je najstariji nacionalni park u Africi i jedno od prvih područja svetske baštine na tom kontinentu. Upisan je na listu 1979. godine kada su prepoznati njegovi izuzetno vredni predeli, između ostalog zato što tu živi više vrsta nego na bilo kojoj drugoj lokaciji na afričkom kontinentu, njih čak 216. Virunga je takođe jedino zaštićeno područje na kome žive 3 vrste velikih primata – istočna šimpanza, istočna nizijska gorila i planinska gorila.

Organizacije koje se bave zaštitom prirode upozoravaju da bi istraživanje nafte moglo dovesti do gubitka statusa područja svetske baštine i opasnosti po lokalno stanovništvo i retke vrste u parku. Kompanija „Total SA“ se prošlog meseca obavezala na poštovanje granica parka Virunga, ostavljajući samo englesku kompaniju Soco kao jedinu naftnu kompaniju s planovima za istraživanje unutar parka.