Kampanja - Karavan klimatskih promena | WWF

Kampanja - Karavan klimatskih promenaKaravan klimatskih promena 2009

„Karavan klimatskih promena“ koji je pokrenuo WWF (Svetski fond za prirodu), drugu godinu prolazi kroz Srbiju. U periodu od 09-12. jula 2009. godine karavan će posetiti Novi Sad, Beograd i Niš. Pod sloganom „Ajmo ljudi, još malo pa nestalo“ karavan ukazuje na veliku ugroženost naše planete od globalnog zagrevanja. Osnovni cilj je podizanje svesti gradjana o tome da svako od nas može štednjom energetskih resursa da utiče na smanjenje emisije štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i time pomogne ublažavanju klimatskih promena.

Ove godine poseban akcenat biće stavljen na opasnost koju ubrzano topljenje glečera i podizanje nivoa mora može da proizvede. Osim toga, predviđanja pokazuju da će u narednom periodu biti češće ozbiljne suše i poplave, da će se smanjiti poljoprivredna proizvodnja zbog suša i širenja isušenih predela, kao i da će doći do nestašice vode za piće, ali i za industrisjku i poljiprivrednu upotrebu. Uticaj klimatskih promena će biti kompleksan i sa velikim posledicama na život na Zemlji.

„Karavan klimatskih promena“ nastavlja ideju akcije „Sat za našu planetu“ (Earth Hour) kada je 28. marta isključivanjem svetala na jedan sat demonstrirana velika solidarnost ljudi širom sveta. Ovakve kampanje su jedan od vidova pritiska na predvodnike svetske politike koji će na UN konferenciji o klimatskim promenama u decembru u Kopenhagenu stvarati novi globalni dogovor o klimatskim promenama. Razvijene industrijske zemlje, potpisnice Protokola iz Kjota koji ističe 2012. godine, najavile su da su spremne da nastave sa smanjenjem emisije štetnih gasova.

Upravo kroz „Karavan klimatskih promena“ informisaćemo širu javnost o klimatskim promenama u Srbiji, ali i na celoj planeti, i uticati na podizanje svesti javnosti o potrebi štednje električne energije i upotrebi ekološki prihvatljivijih rešenja. Osim, toga u okviru Karavana biće promovisan širok spektar mogućnosti i tehnologija koje se mogu koristiti u domaćinstvima u cilju ublažavanja klimatskih promena, a posetioci će moći da nauče kako uz male promene svojih svakodnevnih navika mogu da daju doprinos borbi protiv globalnog zagrevanja.

 

Karavan klimatskih promena posetiće gradove Srbije u sledećim termnima:

09.jul 2009. (četvrtak, 10-18h) Novi Sad, Štrand

10.jul 2009. (petak, 10-18h) Novi Sad, Štrand

11.jul 2009. (subota, 10-18h) Beograd, Ada Ciganlija

12.jul 2009. (nedelja, 10-18h) Niš, Trg kralja Milana

 

Biće emitovani filmovi koji prikazuju posledice globalnog zagrevanja. Posetioci Karavana moći će da isprobaju i Tojotin prius automobil na hibridni pogon, kao i ostala jednostavna, praktična i ekološki prihvatljiva rešenja koja mogu dovesti do smanjenja emisije CO2.

Prisutni će imati priliku da u kabini snime poruku koja će kasnije biti upotrebljena za izradu video spota. Na taj način oni će učestvovati u prenošenju poruke o neophodnosti očuvanja životne sredine i smanjivanja emisije štetnih gasova koji su direktni uzročnik stvaranja efekta staklene bašte i globalnog zagrevanja.

Osim toga, svi zainteresovani moći će da voze bicikl koji proizvodi električnu energiju. Jedan od ciljeva kampanje je promocija alternativnih načina prevoza. Tokom karavana, volonteri će savetovati građane na koji način mogu da doprinesu usporavanju klimatskih promena.

Posebna pažnja biće posvećena deci koja će kroz igru i zabavu moći da nauče nešto o neophodnosti očuvanja životne sredine i ekološi odgovornom ponašanju.

„Karavan klimatskih promena“ deo je globalne kampanje o klimatskim promenama koja ove godine, osim kroz Srbiju, prolazi i kroz Mađarsku, Ukrajinu, Rumuniju, Bugarsku i Češku.
 
© WWF DCP
Belgrade - Climate change caravan 2008 - Children trying out the electricity generating bicycle
© WWF DCP
 
© WWF DCP
Belgrade - Citizens of Belgrade informing themselves on climate change issues during the caravan (2008)
© WWF DCP
 
© WWF DCP
Karavan klimatskih promena na srpskim putevima
© WWF DCP
 
© MIS
Ministar životne sredine, Oliver Dulić, na karavanu klimatskih promena
© MIS
 
© WWF / Michel Gunther
Suše
© WWF / Michel Gunther
 
© WWF / Mark Edwards
Šumski požari
© WWF / Mark Edwards
The town of Tewkesbury in Gloucestershire, UK, was badly affected by the floods in July 2007. 
© Cheltenham Borough / Flickr.com
Poplave
© Cheltenham Borough / Flickr.com
 
© Masel
Karavan klimatskih promena u beogradskom gradskom prevozu
© Masel
 rel=
Ajmo ljudi, još malo pa nestalo!
© OM Ogilvy
 rel=
Karavan klimatskih promena - Srbija - Panonsko more
© OM Ogilvy
 rel=
Karavan klimatskih promena - Ronjenje u Egiptu
© OM Ogilvy
 rel=
Karavan klimatskih promena - Vrele alpske noći
© OM Ogilvy
 rel=
Karavan klimatskih promena - Mesec
© OM Ogilvy
 • Generalni sponzor kampanje je TOYOTA.

  Kampanju su pomogli:
  OM Ogilvy, Mladi istraživači Srbije, Volonterski centar Vojvodine i Društvo prijatelja prirode, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj APV, All Round Communications i Media Clipping.
 • 
© Boris Erg
 • 
© Boris Erg
 • 
© Boris Erg
 • 
© Boris Erg
 • 
© WWF DCP
 • 
© WWF DCP
 • 
© WWF DCP
 • 
© WWF DCP