Kampanja - Arctic Home 2013. | WWF

Kampanja - Arctic Home 2013.Arctic Home je jedna od najvećih svetskih akcija za zaštitu arktičkih staništa polarnih medveda i deo je globalne inicijative protiv klimatskih promena.
Na globalnom nivou ova akcija je posvećena skupljanju finansijskih sredstava radi projekata na zaštiti arktičkih biodiverziteta, u cilju zaštite polarnih medveda koji su na ivici opstanka. U Srbiji je ova akcija okrenuta istom cilju, ali na jedan drugačiji način. 

Tokom februara 2013, WWF je u sradnji sa Coca-Cola Sistemom u Srbiji pokrenuo akciju koja za cilj ima podizanje svesti domaće javnosti o klimatskim promenama, koje drastično utiči na arktički biodiverzitet. Ovu akciju, pod sloganom „Jedna planeta. Jedan dom. Sačuvajmo ga zajedno“, u Srbiji prati zanimljiva postavka, predavanja i izložba, koju će imati priliku da vide građani Beograda, Novog Sada i Niša.
 
© WWF/Coca-Cola
Posetite lokalnu Arctic Home internet stranu za više informacija.
© WWF/Coca-Cola
 rel=
WWF i kompanija Coca - Cola zajedno u akciji za zaštitu arktičkih staništa polarnih medveda.
© WWF / Coca-Cola
U Beogradu je Arctic Home događaj organizovan u periodu od 01. do 14. februara (Kulturni Centar Beograda, Knez Mihajlova 6, od 10 do 20 časova), u Novom Sadu od 15. do 17. februara (prostorije bivšeg kafea Atrijum, Laze Telečkog 2, od 12 do 21 čas), a u Nišu od 22. do 24. februara (Niški kulturni centar, Stanoja Bunuševca BB, od 12 do 21 čas).

Posetioci Arctic Home izložbe fotografija sada mogu i uživo da dožive kako izgledaju prirodne lepote Gornjeg Podunavlja iz perspektive fotografa i biologa Silarda Kovača i saznaju više o WWF i Coca-Cola aktivnostima na zaštiti prirode u Srbiji. 

Takođe, svako ko poseti Arctic Home događaj, ima priliku da otkrije koliki je njegov/njen ekološki otisak i sazna kako i koliko sopstveni stil života indirektno utiče na zagađenje Zemlje i na klimatske promene. Ujedno, svako će dobiti i savete kako na jednostavan način svakodnevno može da doprinese tome da zajedno zaštitimo našu planetu.

Pored merenja ličnog ekološkog otiska na jedinstvenoj WWF aplikaciji, svi posetioci Arctic Home događaja u Srbiji saznaće više o vodenom otisku i o neverovatnim činjenicama koliko se vode potroši pri proizvodnji i distribuciji raznih proizvoda koje svakodnevno koristimo. Posetioci će saznati da se, napimer, za proizvodnju jednog goveđeg bifteka od 100 gr. potroši neverovatnih 4650 litara vode.

Svi posetioci koji do sada nisu saznali kako da to često, neprekidno i nesvesno trošimo električnu energiju kada ne korsitimo električne aprate i kada nismo kod kuće, mogu da posete interesantnu instalaciju koja će im ukazati kako da značajno smanje pasivnu potrošnju električne energije, indirektno i emisiju CO2, i tako utiču na globalne kimatske promene.

Saopštenje za medije povodom akcije Arctic Home 2013.

Pobednici konkursa „Moja zelena škola“ posetili Gornje Podunavlje

Srednjoškolci iz Zemuna i osnovci iz Novog Sada, koji su napravili najkreativnije radove u okviru konkursa „Moja zelena škola“, posetili su Specijalni rezervat prirode„Gornje Podunavlje“, jedno od poslednjih velikih poplavnih područja na u Evropi. Uz stručnu podršku saradnika iz JP "Vojvodinašume" i WWF, učenici su imali priliku da se upoznaju sa zaštitom i razvojem ovog prirodnog dobra bogatog retkim vrstama flore i faune.

Posetu učenika organizovali su Coca-Cola Sistem i WWF – Svetski fond za prirodu. Konkurs je organizovan tokom akcije „Jedna planeta. Jedan dom. Sačuvajmo ga zajedno“ i u njemu su učestvovale 22 škole iz 11 opština u Srbiji, a na konkurs je pristiglo 86 radova. Učešćem, učenici su imali priliku da na kreativan način prikažu svoju školu kao zelenu i u skladu sa prirodom.

Više informacija: http://tinyurl.com/mhjhaqh