Saveti za ponašanje kod kuće | WWF

Saveti za ponašanje kod kućeDobre ideje za uštedu energije

 
© WWF / WWF Intl.
These light bulbs know how to use energy efficiently. The Council of European Energy Ministers does not.
© WWF / WWF Intl.
1. Koristi sijalice za uštedu energije. Skuplje su od običnih sijalica, ali na kraju uštediš novac, jer koriste samo oko četvrtine struje da bi davale istu količinu svetlosti. A i traju četiri puta duže od običnih sijalica!

2. Izbegavaj modus “stand-by” i gasi svetla.Ugasi televizor, video, liniju i kompjuter kada ih ne koristiš – oni mogu da potroše između 10 i 60% struje koju koriste kada su na "stand by"! Ugasi svetlo kada ti ne treba – tako se energija štedi već posle minut ili dva. Isključi monitor kompjutera kada si na pauzi.

3. Koristi uređaje koji štede energiju. Ako kupuješ veš mašinu, frižider, sudo mašinu ili rernu, kupi model koji najviše štedi energiju, a koji možeš da priuštiš. Možda su skuplje, ali se isplate kroz manje račune za struju. Isto važi za kancelarijsku opremu kao što su kompjuteri, fotokopir mašine, štampači.

4. Ugradi dobru toplotnu izolaciju u svojoj kući.
Ovo je jedan od najefikasnijih načina da se uštedi energija i novac. 50% toplote može pobeći kroz zidove, krovove i podove sa lošom izolacijom.

5. Peri ekonomično. Veš i sudo mašinu koristi samo kad se napune. Koristi prašak za pranje koji odgovara pranju na niskim temperaturama i ekonomične programe. Smanji korišćenje tople vode tuširanjem umesto kupanja.

6. Stavi poklopac! Možeš uštedeti i do 30% energije stavljanjem poklopca na šerpu dok kuvaš.

7. O frižideru. Ne drži vrata frižidera otvorena duže nego što je neophodno, hrana koju stavljaš u frižider ili zamrzivač neka se potpuno ohladi, otapaj hranu prirodno i drži na pravoj temperature. Ako je moguće ne stavljaj štednjak i frižider/zamrzivač jedan do drugog.

8. Idi peške, biciklom i koristi javni prevoz. Gorivo koje sagori u motoru tvog automobila stvara prosečno 2,5 kg CO2 emisije po litru goriva.

9. Ako ne moraš da voziš, vozi se sa nekoliko ljudi u istom automobilu ili koristi automobil koji štedi energiju ako je to moguće. Vozi se sa kolegama ili prijateljima u jednom automobilu – čak trećina vožnji je vožnja na posao. Emisija CO2 iz tvog automobila može se smanjiti za čak 75% kombinovanjem benzina i električnog motora u hibridnom automobilu.

10. Smanji putovanja avionom. Kada putuješ na turističke destinacije avionom doprinosiš značajnim emisijama ugljen dioksida koje uzrokuju promenu klime. Zato idi na odmor bliže svojoj kući ili putuj drugim prevoznim sredstvima kao što je voz, autobus ili brod. Ako moraš da letiš, razmisli o kupovini kupona za poravnanje ugljenika (tako se finansira smanjenje gasova koji prave efekat staklene bašte, kroz projekte za proizvodnju energije vetrom i slično, da bi se stvarala čista energija koja zamenjuje energiju iz fosilnih goriva) da bi se iskupio za emisiju izazvanu time što letiš avionom.

11. Smanji upotrebu tople vode.Tuširaj se malo kraće, kako bi sačuvao i vodu i energiju potrebnu za zagrevanje vode.

12. Kupuj porodična pakovanja.Osim što su jeftinija, porodična pakovanja smanjuju broj pojedinačnih pakovanja proizvoda. Ako ne koristiš velike količine, a želiš prednosti porodičnih pakovanja, podeli ih sa prijateljima, kolegama i komšijama.

13. Zasadi drvo. Drveće vezuje ugljen dioksid iz atmosfere i koristi ga kao izvor energije za proizvodnju kiseonika koji dišemo. U zavisnosti od geografske lokacije, drvo može da apsorbuje od 300 do 3000 kilograma ugljen-dioksida u toku svog životnog veka.