Izveštaj o živoj planeti 2016 | WWF

Pročitajte WWF-ov Izveštaj o živoj planeti 2016

 

PREUZMITE IZVEŠTAJ

 

POTREBNO JE HITNO DELOVANJE

Raznovrsnost živog sveta na planeti smanjuje se šokantnom brzinom, što ugrožava opstanak drugih vrsta i našu budućnost. U najnovijem izdanju WWF-ovog Izveštaja o živoj planeti prikazano je koliko je situacija teška i kako možemo početi da je popravljamo. Indeks žive planete (engl. Living Planet Index, LPI) otkriva da su se svetske populacije riba, ptica, sisara, vodozemaca i gmizavaca smanjile za 58 % u razdoblju od 1970. do 2012. godine. U razdoblju od 1970. do 2020. godine mogli bismo da budemo svedoci smanjenja od dve trećine ukoliko odmah ne delujemo. Moramo da promenimo prehrambene i energetske sisteme i da ispunimo globalne obaveze u pogledu suočavanja sa klimatskim promenama, zaštite raznovrsnosti živog sveta i podrške održivog razvoja.

Nemate vremena da pročitate ceo izveštaj? Pročitajte sažetak.

 

PREUZMITE SAŽETAK

 

© Alffoto

POČETAK NOVE ERE

Ljudske aktivnosti guraju našu planetu u nepoznato. Zapravo, postoje snažni dokazi da smo ušli u novo geološko doba oblikovano ljudskim aktivnostima: „antropocen”. Stanovnici planete, uključujući Homo sapiensa – suočeni su sa nesigurnom budućnošću.

Gubitak raznovrsnosti živog sveta samo je jedan od znakova koji nas upozoravaju da nam je planeta u opasnosti. Ekološki otisak, kojim merimo koliko dobara i usluga dobijenih iz prirode upotrebljavamo, ukazuje na to da trošimo kao da na raspolaganju imamo 1,6 Zemlju. Nadalje, istraživanja pokazuju da smo već prošli četiri od devet „planetarnih granica”, sigurnih pragova najvažnijih procesa sistema na Zemlji koji održavaju život na planeti.

PREMA IZDRŽLJIVOJ BUDUĆNOST

No, ako ljudi mogu u tolikoj meri da loše utiču na planetu, onda smo u stanju nešto i da ispravimo. Za to će biti potrebni novi načini razmišljanja, pametnije metode proizvodnje, mudrija potrošnja, kao i novi sistemi finansiranja i upravljanja.

U Izveštaju o živoj planeti predlažu se moguća rešenja, uključujući temeljne promene globalnih prehrambenih, energetskih i finansijskih sistema koje su neophodne kako bi se ispunile potrebe sadašnjih i budućih generacija.

© Kelly Sillaste / Getty Images / WWF

 

Preuzmite materjale

 

Sadržaj dostupan za preuzimanje

LPR

Imamo samo jednu planetu. Moramo se brinuti o njoj.

 

Ispričajte nam!

Želimo da čujemo od vas razloge zbog kojih preuzimate LPR.

Nemate vremena da pročitate ceo izveštaj? Pročitajte sažetak.

 

PREUZMITE SAŽETAK