DESETI GREEN FEST: BUDUĆNOST JE NA ZEMLJI! | WWF

DESETI GREEN FEST: BUDUĆNOST JE NA ZEMLJI!Posted on 08 October 2019
Najava desetog jubilarnog Green festa u Beogradu
© Centar za unapređenje životne sredine
Beograd, 8. oktobar 2019. godine - Deseto jubilarno izdanje Međunarodnog festivala zelene kulture Green fest donosi veliki broj filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim filmskim festivalima, panel diskusije i predavanja stručnjaka iz Srbije i sveta, izložbe i inovacije, BAZAR BEZ OTPADA – na kome će se predstaviti domaći “zeleni” preduzetnici”, kao i 44 filma u kategoriji kratkog i srednjeg metra iz celog sveta. Festival će biti održan od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!”.

Festival će svečano biti otvoren, u utorak 15. oktobra, u 20 časova, dugometražnim filmom “Veliki zeleni zid”, koji je imao svetsku premijeru na nedavno završenom Venecijanskom filmskom festivalu, u izvršnoj produkciji Fernanda Meirejesa (reditelj filma Grad boga). Glavni fokus filma je na akciji 11 afričkih nacija da zasade pojas od 8000 kilometara vegetacije u Sahelu - oblasti ispod pustinje Sahara. Priča se odvija kroz oči jedne od najvećih afričkih muzičkih zvezda i aktivistkinje Ine Modje i isprepletana je razgovorima i muzikom koju ona pravi sa muzičarima iz afričkih zemalja na putu zelenog pojasa.

Pre toga, 15. oktobra, u 19 časova biće svečano otvorena izložba i dodeljene nagrade pobednicima foto konkursa “Priroda u pozitivu”.

Festival će biti zatvoren dodelom nagrada festivala i novim filmom u produkciji Leonarda Dikaprija “More senki”, u petak, 18. oktobra u 20 časova. Film nas vodi u svet organizovanog kriminala, kartela i ilegalne zarade na izlovljavanju retke vrste ribe – totoabe, koja se meri milionima. Zahvaljujući izvrsnoj atmosferi filma, scenariju, režiji i muzici ne čudi činjenica da je film osvojio prestižnu nagradu publike svetski poznatog Sandens festivala, kao i veliki broj drugih nagrada.

Svakog dana festivala, u 12 časova, na programu je film “2040” koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Festivalu "Berlinale". Ovo je priča o nadi, koja posmatra veoma realne mogućnosti da ljudska civilizacija može da preokrene globalno zagrevanje i kroz taj proces unapredi živote svih živih bića. Film je pozitivna vizija o tome "kako može biti", umesto distopijske budućnosti koja nam se često predstavlja.
 
Svi posetioci koji žele da pogledaju što veći broj filmova, tu je i program kratkog i srednjeg metra u okviru koga će biti prikazana 44 filma u kategorijama kratkog, animiranog, omladinskog, filma o prirodi i filmova iz regiona jugoistočne Evrope.

Obrazovni program festivala donosi predavanja i panel-diskusije koje će zagolicati vašu maštu. U saradnji sa Original magazinom i Fondacijom Novak Đoković razgovaramo na temu hrane budućnosti i uticaja proizvodnje hrane na klimatske promene i životnu sredinu. Sa StartIT centrom otkrivamo zelene start-up kompanije iz Srbije, učimo i pričamo o klimatskim promenama sa portalom "Klima101", cirkularnoj ekonomiji i načinima kako pojedinci menjaju postojeću ekonomsku sliku sa "Koalicijom 27", o održivim idejama za zaustavljanje globalnog zagrevanja sa inicijativom "Nauka kroz priče", kao i temama o kojima se manje priča, kao što su zelene javne nabavke, ali i o ulozi filma kao sredstva za podizanje svesti i obrazovanje.

U izložbenom programu će biti predstavljene foto-izložbe, info-grafici i interaktivni modeli koji približavaju temu obnovljive energije, eksponat električnog bicikla - pobednički rad studenata ETF-a na međunarodnom takmičenju, izložba haljina od recikliranih materijala, prečistač vazduha zasnovan na algama, kao i socijalna preduzeća koja posluju u oblasti životne sredine. Pored toga, dva dana festivala, 16. i 17. oktobra će biti posvećeni i održavanju BAZARA BEZ OTPADA.

Ulaz na sve programe je besplatan, osim za filmove koji će biti prikazani u Velikoj Sali. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Ticket Vision u sklopu Doma omladine Beograda po ceni od 200 za pojedinačne i 150 dinara za grupne posete.

Green Fest se održava uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda - Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, fondacija Hajnrih Bel, kao i uz podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Osoba za kontakt:
Vladan Šćekić
064/2793335

vladan@cuzs.org.rs
Najava desetog jubilarnog Green festa u Beogradu
© Centar za unapređenje životne sredine Enlarge