Da nam klima štima | WWF

Da nam klima štima rel=
Climate change graphic
© WWF

Da nam klima štima

Cilj Projekta „Da nam klima štima“ (Climate Pact for Impact) je da poveže različite aktere u društvu, interesne grupe, profesionalna i stručna udruženja, mlade i zainteresovane građane da bi se podigao opšti društveni i pojedinačni nivo razumevanja uzroka i značaja klimatskih promen, odnosno, da podigne svest građana o tome na koji način svojim angažmanom mogu smanjiti razorni uticaj ovih promena na opstanak planete i budućih generacija na njoj. Tri ključne komponente projekta su obrazovanje, podizanje građanske svesti putem javnih kampanja, i uspostavljanje saradnje sa privrednicima. Prioritetna ciljna grupa su mladi Srbije.
Koncept projekta Da nam klima štima se zasniva na rezultatima empirijskih istraživanja uzroka klimatskih promena širom sveta, a i na neposrednom iskustvu vezanom za prirodne nepogode i razorne posledice koje se odražavaju i na ljude i na naše prirodno okruženje. Svedoci smo sve vidljivijeg delovanja klimatskih promena na teritoriji Srbije sa vidnim i ozbiljnim posledicama. Pretrpljena je velika materijalna šteta, ugrožena bezbednost, opstanak i zdravlje ljudi, a pre svih su pogođene ranjive grupe kao što su deca, žene, osobe sa invaliditetom i siromašni građani.  

Često smo skloni da previdimo jednostavnu istinu da bez zdrave prirode nema zdravog i uspešnog društva. Sva istraživanja ukazuju na to da će, ukoliko se ne preduzmu ozbiljne mere protiv emisije CO2 i ostalih uzroka klimatskih i ekoloških promena, doći do kritičnog rasta siromaštva u Srbiji, što će ugoziti svaku perspektivu ekonomskog i društvenog blagostanja. Većina građana Srbije još uvek nije svesna ozbiljnosti ovog planetarnog problema, odnosno ne razume da maćehinski odnos prema prirodnom okruženju direktno ugrožava razvoj i dugoročni opstanak kako planete tako i našeg društva. Uzroci ovakvog stanja svesti su brojni. Jedan od najakutnijih je neodgovoran odnos društvenih elita u borbi protiv klimatskih promena, odnosno odsustvo ozbiljne inicijative da se Srbija istinski uključi u brojne programe za borbu protiv klimatskih promena i da razvija institucije i ljudske resurse, kako bi se osposobila da postane ravnopravan partner razvijenim i ekološki osvešćenim društvima, u Evropi pre svega.

Jedan od puteva borbe protiv navedenih izazova je uporan i svestran rad na podizanju nivoa znanja, odnosno prosvećivanju građana, kako bi svojim zalaganjem i različitim aktivnostima primorali centre finansijske i političke moći da odgovorno provode usvojene politike i strategije usmerene na borbu protiv klimatskih promena. To je i međunarodna obaveza države Srbije, koja se još 2018. godine obavezala da će primeniti instrumente borbe protiv klimatskih promena, koji su dogovoreni i usvojeni na globanom nivou.
Realizaciju ovog dvogodišnjeg projekta, sa završetkom krajem 2021. godine, omogućava Švedska razvojna agencija (Sida).
 
© WWF
Vlada Švedske
© WWF