Sat za našu planetu 2013 | WWF

Sat za našu planetu 2013Ove godine imamo novi rekord! 23. marta 2013. godine, Satu za našu planetu se priključilo više stotina miliona ljudi, u preko 7000 gradova u 152 države. Osim poziva pojedincima i institucijama da isključe svetlo, cilj nam je da ljude angažujemo da razmišljaju i delaju i nakon ovih sat vremena.

Hvala svima koji su podržali i priključili se akciji Sat za našu planetu!

U Srbiji je ove godine svetlo bilo isključeno u 59 gradova, lokalne događaje organizovalo je preko 40 organizacija civilnog društva, a u 37 škola su učenici sa svojim nastavnicima osmislili program i obeležili Sat za našu planetu. Listu učesnika možete pogledati na sledećem linku: http://wwf.panda.org/sr/sat_za_nasu_planetu_2013/gradovi_i_opstine_ucesnici_akcije/

Akciji su se, simboličnim isključivanjem rasvete i reklama, pridružile i kompanije sa razvijenim Društveno odgovornim poslovanjem i koje su svesne da mogu da daju veliki doprinos unapređenjem svog načina poslovanja. Među njima su Coca-Cola, Telenor, Delhaize Group, Tržni centar Delta City, dm, Canon, Železnice Srbije, Banka Intesa, Tržni i poslovni centar Ušće, fabrika Ball, Siemens, Knauf, Tržni centar Alta.

Medijsku podršku dali su javni medijski servis RTS, novinska agencija Beta, dnevni list Danas, medijska kuća Adria Media Serbia, poslovni portal ekapija, magazin Profit, Progressive, Novi magazin i brojne lokalne televizije, radio stanice, novine i internet portali.

Zvaničnu podršku akciji Sat za našu planetu dali su i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava grada Beograda - Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Grad Novi Sad.

„Sat za našu planetu“ (Earth Hour) je nastao 2007. godine u Sidneju (Australija) u organizaciji WWF-Svetskog fonda za prirodu, kao podrška inicijativi protiv klimatskih promena. Pokazavši stav povodom neracionalne potrošnje električne energije i emisije CO2, dva miliona ljudi i više od 2000 kompanija isključilo je svetlo na sat vremena.

U međuvremenu, “Sat za našu planetu” je postao najveća svetska globalna akcija u kojoj milioni ljudi, kao i nebrojene institucije, kompanije i mnoge organizacije, gase svetlo na sat vremena, a dekorativne rasvete su isključene i na zdanjima kao što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, čuveni most Golden Gate i mnogi drugi.

Pogledajte ideje kako da kod kuće uštedite energiju i priključite se svakodnevnoj akciji za ublažavanje klimatskih promena:
wwf.panda.org/sr/klimatske_promene/resenja/saveti_za_ponasanje_kod_kuce/


Sat vremena nije dovoljno da zaista promenimo stvari.
Svaki sat je Sat za našu planetu.


Fotografije visoke rezolucije možete da preuzmete na dnu ove stranice.

Fotografije sa događaja širom Srbije možete pogledati na Facebook stranici.

Zvanični video akcije Sat za našu planetu 2013

 
© WWF/Grey
Partneri Sata za našu planetu 2013.
© WWF/Grey
 
© WWF
Prijatelji Sata za našu planetu 2013.
© WWF
 
© WWF
Podrška Satu za našu planetu 2013.
© WWF
 
© WWF
Podrška Satu za našu planetu 2013.
© WWF